Fågelfaunan i olika skogsmiljöer

Att skapa en fågelrik skog

Genom planering går det att skapa en fågelrik skog. Detta gäller från hyggesfasen fram till slutavverkningen. Det går också att i ett skogsområde bestämma i vilka bestånd som fågelfaunan skall gynnas i samt vilka arter eller artgrupper som det där skall skapas möjligheter för. Förutsättningarna för en fågelrik eller fågelfattig skog finns angivna ovan.

Planering från hyggesfasen:

De första åren efter en slutavverkning bestäms vilka trädslag som skall finnas ett skogsbestånd och hur skogen skall skötas under den kommande skogsgenerationen. Redan vid planteringen och de första röjningarna får skogen sin karaktär där det exempelvis bestäms om det skall vara en barrskog eller en lövskog. Kommande gallringar förstärker sedan karaktären på skogen i beståndet. Det är därför viktigt att från början bestämma om beståndet skall vara och bli en fågelrik eller fågelfattig miljö.

Efter en slutavverkning kommer det på de flesta skogsmarker upp lövträd i buskform. Olika lövträd har olika krav på sin växtplats och det beror på skogsbeståndets markförhållanden vilka lövträd som växer upp där. Utifrån det förhållande som råder på platsen går det att bestämma om hela skogsbeståndet eller delar av det skall brukas på ett sådant sätt att det skapas en fågelrik miljö eller en fågelfattig sådan. De lövområden med lämpliga lövträd som skall bli en fågelrik miljö bör lämnas för fri utveckling under de första åren. Ofta bildas då en skogsmiljö med tät sikttäthet och där självgallringen gör att det skapas rikligt med död ved. Om en lövskog eftersträvas kan det i vissa fall vara nödvändigt att i någon av röjningarna eller gallringarna ta bort en del barrträd.

Åtgärder i befintliga skogsbestånd:

Åtgärder som röjning eller gallring i befintliga skogsbestånd kan påverka fågelfaunan både positivt och negativt. En fågelrik miljö kan bli betydligt sämre om viktiga trädslag tas bort och om sikttätheten blir glesare. Dessa åtgärder påverkar ofta fågelfaunan fram till nästa slutavverkning. En fågelfattig skog med trädslag som ej gynnar fågelfaunan och med få döda träd och en gles sikttäthet kan däremot förbättras genom att området öppnas genom en hård gallring/röjning så att ljus släpps in. Då växer ofta upp en ny lövskog upp och den kan genom fri utveckling eller genom röjning/gallring få lämpliga lövträd/barrträd och en tät sikttäthet.

Ansvarig för hemsidan är Mats Forslund. Tel. 0226 - 70030.
E-post: fogelvak@algonet.se

Text och bilder: Mats Forslund